KoptTekst T1
(T)HUIS
Eeuwenlang wordt de wereld verscheurd door oorlogen, maar nooit eerder zijn zoveel mensen op de vlucht. Ze zijn van huis en haard verjaagd door (burger)oorlogen en conflict. Door de oorlog in Oekraïne, met miljoenen ontheemden in Oekraïne zelf en miljoenen Oekraïners in Europa, verblijven nu een kleine honderd miljoen mensen elders dan waar men thuis is. Ze hebben geen fysieke plek om te wonen. Ze kunnen een gevoel van thuis creëren in symbolische zin, maar altijd zal het verlangen blijven bestaan naar hun land van herkomst, verhalen, tradities en cultuur. Het belang van thuis, de rol die het speelt als centrum van ons bestaan, valt niet te negeren.
Kunstenaar Joseph Sassoon Semah (Baghdad, 1948) bouwt sinds 1979 tijdelijke huizen, ‘MaKOM in MaKOM’ als tijdelijke shelter, als ‘safe space’.
(T)HUIS slaat een brug tussen de concepten van een huis, een fysieke structuur en een thuis, met een symbolische en menselijke betekenis.
​
In het huis gaan de bezoekers met elkaar in gesprek over wat het betekent vluchteling te zijn, geen huis te hebben, geen thuis, ‘gast’ te zijn in een ander land. In het huis is aanvullende informatie (een informatieblad, een QR CODE met interviews). Daarna kunnen de deelnemers een tekening of een modelconstructie maken van hun (verloren) huis, een huis dat veilig is, bescherming en hoop biedt.
Zo wordt het publiek uitgedaagd vragen te stellen over wat het betekent vluchteling te zijn, een ‘gast’ in een ander land. Cultureel erfgoed kan mensen met hun geschiedenis en hun verhalen verbinden en een gevoel van identiteit versterken.
​
idee, tekst en eindredactie:Linda Bouws
ontwerp huis: Joseph Sassoon Semah
​
CONTACT: LINDABOUWS@GMAIL.COM
​